Resursi nisu za rasipanje  

Resursi nisu za rasipanje

Resursi nisu za rasipanje

Isečci iz novina (1)

Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje otvoreni su juče u beogradskom Belekspo centru, uz učešće više od 40 izlagača i oko 20 svetskih naučnika iz te oblasti.

Zelena gradnja pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci i racionalno korišćenje prirodnih resursa. Ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić rekao je na otvaranju konferencije da Srbija i njeni građani moraju da počnu da štede prirodne resurse i da se racionalno odnoce prema njima ako žele da Srbija postane bogato društvo. On je kazao da si Srbija i njeni građani "neštedljivi u gotovo svim resorima" i da društvo mora da prestane da se ponaša rasipnički i počne da štedi ako želi da izađe iz kruga siromašnih. Prema njegovim rečima, svako društvo koje investira novac u zelenu gradnju to ne čini zbog toga što je siromašno, već zato što je bogato i misli na svoju budućnost.

Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Marija Golubović rekla je da je industrija zelene gradnje u stalnom porastu u svetu bez obzira na ekonomsku krizu. Ona je dodala da će 2013. godine, prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, 95 odsto gradnje u svetu biti održiva zelena gradnja. Prema njenim rečima, u Srbiji još nema nijedne zgrade koja ima sertifikar zelene gradnje. Istakla je da zelena gradnja podrazumeva ne samo energetsku efikasnost i malu potrošnju vode, već i niske troškove gradnje i održavanja, reciklirane materijale za gradnju, kao i materijale iz regiona kako bi se snizili troškovi transporta.

 

Poslednje, mediji o nama

Arhiva mediji o nama

Poslednje vesti

Arhiva vesti