40 godina rada Dečijeg sela  

40 godina rada Dečijeg sela

40 godina rada Dečijeg sela

"Spiker:

Dečije selo u Sremskoj Kamenici proslavilo je večeras u rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 40 godina rada. Svečanosti su prisustvovali predstavnici ustanova socijalne zaštite Republike, Pokrajine, grada, kao i donatori, privrednici, bivši i sadašnji štićenici ovog sela. Za doprinos u razvoju Dečijeg sela njih petoro je ove godine dobilo ključeve sela Gde ljubav stanuje. Ustanovu za decu i mlade doktor Milorad Pavlović, prvu takvu vrste u Istočnoj Evropi, otvorila je 1975. godine supruga predsednika SFRJ Jovanka Broz.

Dejan Stepanov, novinar:

Dečije selo danas broji 84 štićenika u Sremskoj Kamenici i 24 studenata Univerziteta u Novom Sadu koji žive u 12 stanova u gradu. Kao i pre 40 godina cilj ove jedinstvene ustanove za decu i mlade ostao je isti, a to je osposobljavanje štićenika kroz različite programske aktivnosti za samostalan život posle izlaska iz sistema socijalne zaštite.

Srđan Egić, direktor Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici:

Kao što građani naši znaju, kada pogledaju u svoje novčanike, da je jako teška situacija, mi često kuburimo sa sredstvima, ali pokušavamo da skupimo kraj sa krajem uz pomoć dakle Vlada grada, Pokrajine i Republike, kao i uz ogromnu pomoć donatora Dečijeg sela.

Dejan Stepanov, novinar:

Proslavi u rektoratu Univerziteta pod nazivom Selo gde ljubav stanuje prisustvovali su predstavnici ustanova socijalne zaštite, zatim Republike, Pokrajine i grada, kao i donatori privrednici, bivši i sadašnji štićenici. Za doprinos razvoju ove ustanove ključeve Dečijeg sela dobili su UNICEF, Dragan Radić, Stanko Krstin, Mira Puljizević i porodica Balašević.

Jelena Balašević:

Ovo je lep događaj za nas, međutim, ne bi trebalo da bude posebna čast niti da se osećamo posebno, svi bi u društvu trebali da prepoznaju svoju potrebnu, ljudsku potrebu da pomognu, tako da nećemo mi od ovoga praviti događaj, govoriti da smo ne znam kako nagrađeni, iako to jeste lep događaj, ali mislim stvarno da svi trebaju da prepoznaju priliku da pomognu, tako da na ovaj način pozivamo i ostale.

Jovana Balašević:

Danas nije teško zaista nije teško biti human, jel toliko je ljudi oko nas, znači možeš biti humana na pešačkom prelazu, bilo gde drugde, toliko je svima danas nama potrebna pomoć, ne samo pomoć u materijalnom smislu, koliko i pažnja. Ono što smo mi njima dali, mislim da je zapravo pažnja, evo ga Aleksa, tako da to stvarno, kako da kažem, vrlo malo treba da bi bio, onako, čovek.

Dejan Stepanov, novinar:

U okviru obeležavanja četiri decenije rada u Dečijem selu danas je počeo sa radom solarni sistem za zagrevanje vode u skladu sa najvišim ekološkim standardima, plan je da do kraja ove godine ceo sistem zagrevanja bude baziran na peletima i solarnoj energiji, da postane prvo ekološko dečije selo na svetu."

 

Novosadska TV 23.06.2015.

Lates media about us

Media about us archive

Latest news

News archive