Kompjuterski podržano web anketiranje  

Kompjuterski podržano web anketiranje

Kompjuterski podržano web anketiranje

CAWI (Computer aided web interviewing) je kvantitativna metoda istraživanja, koja se sprovodi uz pomoć računara, tako da ispitanik popunjava online anketu postavljenu na web sajt koji je specijalno dizajniran i postavljen za to istraživanje.

Brzo, pouzdano i tačno prikupljanje podataka je prednost online intervjua. Popunjavanjem upitnika na web sajtu ispitanik direktno unosi podatke u bazu, te nije potrbeno naknadno unošenje. Tok i redosled pitanja je unapred definisan kroz automatske filter opcije i zavisi od odgovora koji je ispitanik dao na prethodna pitanja. Na ovaj način su sprečene moguće logičke greške.

Prednost ovog vida intervjuisanja je i mogućnost postavljanja audio i vizuelnih materijala (slika, reklama, logo) na web sajt, kao i to što nije potrebno štampanje upitnika, telefoni, niti ostala prateća oprema, a ispitanik ima vremena i prostora da popuni online upitnik kad god želi, bez pritiska. 

Ovom metodologijom je mnogo lakše prikupiti podatke iz udaljenih geografskih područija i lakše je doći do određenih ciljnih grupa (korisnici interneta, zaposlena populacija...)

Svaki unešen podatak automatski stiže na glavni server, što omogućuje praćenje kvota, tj efikasno praćenje uzorka i tokom trajanja intervjua.


Kontaktirajte nas Kontaktirajte nas: +381 (21)475 4200

Poslednje vesti

Arhiva vesti